Események

KTI szeminárium- Hermann Zoltán

Esemény kezdete: 2020.01.16. 14:00
Esemény vége: 2020.01.16. 16:00
Hely: MTA HTK 1097 Budapest Tóth Kálmán u. 4. fszt. K11-12-es előadóterem

Leírás:

 

Hermann Zoltán

A tankötelezettségi korhatár csökkentésének hatása a lemorzsolódásra

Absztrakt:

A korai iskolaelhagyás foglalkoztatási és méltányossági szempontból is kiemelkedően fontos probléma, hiszen a középfokú végzettség; Magyarországon az érettségi vagy szakmunkás-bizonyítvány hiánya nagyon rossz munkaerőpiaci lehetőségekkel jár együtt és gyakran vezet tartós szegénységhez. 2012-ben. A tanulmány azt vizsgálja, hogy a tankötelezettségi korhatár 2012-es csökkentése 18 évről 16 évre milyen hatással volt a lemorzsolódásra, illetve a középfokú végzettség megszerzésére. Az elemzés egyéni szintű adminisztratív adatokra épül (admin3). Az eredmények azt mutatják, hogy a tankötelezettségi korhatár csökkentése növelte a nem tanuló fiatalok arányát a 16-18 éves korosztályban, különösen a hátrányos helyzetű diákok esetében. Ugyanakkor a reform hatására nem csökkent számottevően a középfokú végzettség megszerzésének valószínűsége. Összességében ez arra utal, hogy a reform nyomán 18 éves kor döntően alatt azok lépnek a közoktatásból, akik a reform bevezetése előtt is lemorzsolódtak, miután elérték a 18 éves korhatárt.

Munkaerőpiaci Tükör – 2018 könyvbemutató

Munkaerőpiaci Tükör – 2018 könyvbemutatóA KRTK Közgazdaság-tudományi Intézete és az MTA Emberi Erőforrások Gazdaságtana Tudományos Bizottsága tisztelettel meghívja Önt a „Munkaerőpiaci Tükör – 2018 Közelkép: Fiatalok az iskolában és a munkaerőpiacon” című kötet szakmai bemutatójára.

A Magyar Közgazdaságtudományi Egyesület XIII. éves konferenciája - 2019. december 19-20., csütörtök-péntek

A Magyar Közgazdaságtudományi Egyesület XIII. éves konferenciája - 2019. december 19-20., csütörtök-péntekTársrendező: KRTK Közgazdaságtudományi Intézet, helyszín: Humán Tudományok Kutatóháza (Budapest 1097, Tóth Kálmán u. 4.)

5th The Role of State in Varieties of Capitalism (SVOC)

5th The Role of State in Varieties of Capitalism (SVOC)2019. november 28-29. között immár 5. alkalommal kerül megrendezésre a MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének és a Közép-európai Egyetem (CEU) Európai Szomszédsági Tanulmányok Központjának (CENS) szervezésében a The Role of State in Varieties of Capitalism (SVOC) – Institutions and Change / Az állam szerepe a kapitalizmus változataiban – Intézmények és változások című konferencia.

Kiemelt híreink

Kutatóink cikkei a Külgazdaságban

Kutatóink cikkei a Külgazdaságban Éltető Andrea, Laki Mihály és Soós Károly Attila írásai

Lemorzsolódó közmunkások - beszélgetés Molnár Györggyel

Lemorzsolódó közmunkások - beszélgetés Molnár Györggyel A közfoglalkoztatás, a szociális ellátórendszer és az iskolai lemorzsolódás összefüggéséről, a közmunka országos politikai funkciójáról Molnár György közgazdásszal beszélgetett Lakner Zoltán.

Munkaerőpiaci Tükör – 2018 könyvbemutató

Munkaerőpiaci Tükör – 2018 könyvbemutató A KRTK Közgazdaság-tudományi Intézete és az MTA Emberi Erőforrások Gazdaságtana Tudományos Bizottsága tisztelettel meghívja Önt a „Munkaerőpiaci Tükör – 2018 Közelkép: Fiatalok az iskolában és a munkaerőpiacon” című kötet szakmai bemutatójára.

További híreink »