Események

KTI szeminárium- Hermann Zoltán

Esemény kezdete: 2020.01.16. 14:00
Esemény vége: 2020.01.16. 16:00
Hely: MTA HTK 1097 Budapest Tóth Kálmán u. 4. fszt. K11-12-es előadóterem

Leírás:

 

Hermann Zoltán

A tankötelezettségi korhatár csökkentésének hatása a lemorzsolódásra

Absztrakt:

A korai iskolaelhagyás foglalkoztatási és méltányossági szempontból is kiemelkedően fontos probléma, hiszen a középfokú végzettség; Magyarországon az érettségi vagy szakmunkás-bizonyítvány hiánya nagyon rossz munkaerőpiaci lehetőségekkel jár együtt és gyakran vezet tartós szegénységhez. 2012-ben. A tanulmány azt vizsgálja, hogy a tankötelezettségi korhatár 2012-es csökkentése 18 évről 16 évre milyen hatással volt a lemorzsolódásra, illetve a középfokú végzettség megszerzésére. Az elemzés egyéni szintű adminisztratív adatokra épül (admin3). Az eredmények azt mutatják, hogy a tankötelezettségi korhatár csökkentése növelte a nem tanuló fiatalok arányát a 16-18 éves korosztályban, különösen a hátrányos helyzetű diákok esetében. Ugyanakkor a reform hatására nem csökkent számottevően a középfokú végzettség megszerzésének valószínűsége. Összességében ez arra utal, hogy a reform nyomán 18 éves kor döntően alatt azok lépnek a közoktatásból, akik a reform bevezetése előtt is lemorzsolódtak, miután elérték a 18 éves korhatárt.

Nyári Műhely - 2020.augusztus 3-5.

Nyári Műhely - 2020.augusztus 3-5.Idén hibrid formában tartjuk meg a nyári műhelyt: a személyes részvétel mellett zoomon keresztül is be lehet kapcsolódni. Aki zoomon keresztül kíván résztvenni, annak előzetes regisztrációt kell küldenie a korosi@krtk.mta.hu címre ″SW20 zoom registration″ tárggyal. A regisztrált résztvevők minden délelőtt megkapják a linket a délutáni ülésre.

Halpern László KTI webinárium előadása: Termelékenység, innováció és külkereskedelem magyar vállalati adatok alapján

Halpern László KTI webinárium előadása: Termelékenység, innováció és külkereskedelem magyar vállalati adatok alapjánHa nem volt alkalma online csatlakozni az előadáshoz, utólag is megtekintheti azt az alábbi linken.

Kiemelt híreink

Megjelent Beluszky Pál és Sikos T. Tamás monográfiája Városi szerepkör, városi rang címmel

Megjelent Beluszky Pál és Sikos T. Tamás monográfiája Városi szerepkör, városi rang címmel Dialóg Campus kiadó, Budapest, 2020. Ludovika Egyetemi Kiadó Nonprofit Kft.

Nyári Műhely - 2020.augusztus 3-5.

Nyári Műhely - 2020.augusztus 3-5. Idén hibrid formában tartjuk meg a nyári műhelyt: a személyes részvétel mellett zoomon keresztül is be lehet kapcsolódni. Aki zoomon keresztül kíván résztvenni, annak előzetes regisztrációt kell küldenie a korosi@krtk.mta.hu címre ″SW20 zoom registration″ tárggyal. A regisztrált résztvevők minden délelőtt megkapják a linket a délutáni ülésre.

Megjelent Horn Dániel és Kiss Hubert János cikke a Plos One tudományos folyóiratban

Megjelent Horn Dániel és Kiss Hubert János cikke a Plos One tudományos folyóiratban Published: July 30, 2020

További híreink »