Események

MTA KRTK KTI Szeminárium

Esemény kezdete: 2018.09.13. 14:00
Esemény vége: 2018.09.13. 16:00
Hely: MTA Humán Tudományok Kutatóháza, 1097 Budapest, Tóth Kálmán utca 4. fszt. K13-14. terem

Leírás:

Előadás:
 
Kis Hubert János
Mivel függ össze a kockázati és időpreferencia a magyar társadalomban?

Absztrakt
A TÁRKI Omnibusz felmérésének keretében reprezentatív mintán (ösztönzők használata nélkül) mértük a kockázati és időpreferenciákat és azt vizsgáljuk, hogy milyen életbeli kimenetelekkel korrelálnak. Az időpreferencia két aspektusát, a türelmet és a jelen-torzítottságot is vizsgáljuk. Öt területet tekintünk át: az iskolai végzettséget, a munkaerőpiaci státuszt, a jövedelmet és a vagyont, a pénzügyi döntéseket és a pénzügyi nehézségeket, és végül az egészséget. Reprodukáljuk a nemzetközi irodalom számos eredményét (például a türelem és az iskolai végzettség vagy a jelen-torzítottság és a pénzügyi nehézségek közötti pozitív összefüggések) és találunk új eredményeket is (például a kockázati attitűd erős hatása a jövedelemre). A meglévő irodalomhoz képest gazdag a kontrollváltozók köre, így bemutatjuk, hogy a preferenciák némelyik hatása hogyan tűnik el, ha elég sok mindent figyelembe veszünk.
 
KTI Szeminárium

Az MTA KRTK KTI  gazdaságelméleti és gazdaságpolitikai szemináriumsorozata, melynek célja a publikálás előtt álló kutatási eredmények bemutatása és megvitatása.
Programszervező: reizer.balazs@krtk.mta.hu

″Kutatóház - 20. századi emléknyomok″ - Szabó Judit fotókiállítása

2019. január 31-én délután 6 órakor nyílik Szabó Judit /1972 és 1981 között az MTA KTI tudományos munkatársa, 1990 és 1996 között kiadványszerkesztője/ ″Kutatóház - 20. századi emléknyomok″ című fotókiállítása a FUGA Budapesti Építészeti Központban (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.).

Konvergencia, állami szerepek, beruházások és vállalkozók az Európai Unióban

A KRTK EU-csoportjának szakmai workshopja 2019. január 17. - 10:00-16:00 MTA HTK 1097 Tóth Kálmán utca 4. T épület 4. emelet 24-es tárgyaló

Economics with policy - international seminar series organized by the Centre for Economic and Regional Studies

A monthly event, it features the presentation of an academic paper and a shortdiscussion. In this seminar, papers will be presented on diverse topics from international trade, regional development, competition, game theory to labor markets or education. A one hour presentation will be followed by a moderated policy discussion where the author and the moderator will discuss the policy relevant conclusions and potential applications in the European Union and Hungary.

Kiemelt híreink

Newsletter 1/2019

Newsletter 1/2019 January - March

Álláshirdetés

A Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont a ″Közalkalmazottak jogállásáról szóló″ 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet titkárnő, kutatási asszisztens munkakör betöltésére a Regionális Kutatások Intézetének Közép- és Észak-magyarországi Tudományos Osztályára.

Absztrakt 2019. március 19.

Absztrakt 2019. március 19. Tartalomból: A humán tudományok hasznáról, Társadalomtudományi intézetek a Közvágóhíd közelében, Kutatásról, fejlesztésről és innovációról közérthetően, Közgazdaságtani modellek középiskolás szinten, Játékelméleti modellek jogászoknak, Brazília korunk világrendszerében, Energiabiztonság Magyarországon, Programajánló, Cikkajánló

További híreink »