Szunomár Ágnes: A digitális nagy ugrás című írása megjelent a Közgazdasági Szemlében

2019.12.11 | 15:17
Szunomár Ágnes: A digitális nagy ugrás című írása megjelent a Közgazdasági Szemlében

LXVI. évf., 2019. december (1312—1346. o.) , Világgazdaság rovat

Szunomár Ágnes
A digitális nagy ugrás
(Lassulás és modernizációs stratégiaváltás Kínában)

A digitalizáció napjainkra a kínai gazdaság fejlesztésének, modernizációjának kulcsterületévé vált. Jelen írás e kínai "digitális nagy ugrás", azaz a korábbi modernizációs pálya radikális átalakításának esélyeit elemzi. Az irodalom szisztematikus áttekintése alapján a szerző összegyűjti, bemutatja és elemezi azon mutatókat, amelyek számszerűsítik Kína előrehaladását az új fejlesztési pályára való áttérés során, kitérve a hagyományos mérési megközelítések hiányosságaira is. Az elemzés megállapítja, hogy számos, a nemzetközi összehasonlításban rendszeresen használt mutató valóban megerősíti a kínai modernizációs stratégiaváltás eredményeit, s alátámasztja azt az optimista forgatókönyvet, amely szerint Kína magas jövedelmű státusa a közeljövőben elérhetővé válik. Ugyanakkor szükséges néhány nehezen számszerűsíthető, általános és minőségi feltételekkel körülhatárolható tényezőt is figyelembe venni. Ez utóbbi tényezőcsoport szorosabb kapcsolatot mutat az egyes országok fejlettségi szintjével, valamint a közepes jövedelmű országok fejlődési lehetőségeivel. E sajátosságok tekintetében pedig Kínának még hosszú utat kell megtennie, hogy a magas jövedelmű kategóriába kerülhessen.* Journal of Economic Literature (JEL) kód: F63, L16, O14, P20, Q55.

« Vissza a listához

Eseménynaptár

H

K

Sz

Cs

P

Szo

V

30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
25
26
27
28
29
31
1
2
2020 Január

Kiemelt híreink

Kutatóink cikkei a Külgazdaságban

Kutatóink cikkei a Külgazdaságban Éltető Andrea, Laki Mihály és Soós Károly Attila írásai

Lemorzsolódó közmunkások - beszélgetés Molnár Györggyel

Lemorzsolódó közmunkások - beszélgetés Molnár Györggyel A közfoglalkoztatás, a szociális ellátórendszer és az iskolai lemorzsolódás összefüggéséről, a közmunka országos politikai funkciójáról Molnár György közgazdásszal beszélgetett Lakner Zoltán.

Munkaerőpiaci Tükör – 2018 könyvbemutató

Munkaerőpiaci Tükör – 2018 könyvbemutató A KRTK Közgazdaság-tudományi Intézete és az MTA Emberi Erőforrások Gazdaságtana Tudományos Bizottsága tisztelettel meghívja Önt a „Munkaerőpiaci Tükör – 2018 Közelkép: Fiatalok az iskolában és a munkaerőpiacon” című kötet szakmai bemutatójára.

További híreink »