Események

KRTK Vándorszeminárium 2.0

Esemény kezdete: 2017.02.27. 10:00
Esemény vége: 2017.02.27. 12:00
Hely: MTA Kutatóház 1112 Budapest Budaörsi út 45.804-807-es előadóterem

Leírás:

 

Kedves kollégák! 

 

2017-ben folytatjuk a korábbi években szervezett vándorszeminárium sorozatunkat. Bővítjük a potenciális előadók körét és változtatunk a szemináriumok fókuszán is.
A közgazdaságtan határterületei érdekelnek bennünket és kinyitjuk kapuinkat más humán- és természettudományok képviselői előtt is. Olyan tudósokat és szakembereket hívunk meg, akik úgy választják ki majd előadásuk tematikáját, hogy azoknak számunkra továbbgondolásra késztető, izgalmas mondanivalójuk legyen.

 

A szemináriumsorozat szervezői:

  • Fazekas Károly, KTI
  • Fleischer Tamás, VGI
  • Gál Zoltán, RKI  

 

Első előadónk: 

Lőrincz András, fizikus
ELTE Informatikai Kar - Neurális Információfeldolgozási Csoport (NIPG)

 

Az előadás címe:

  Áttörés a mesterséges intelligenciában

 

Kitekintés big data és hálózatok elemzésének lehetőségeire 

 

A mesterséges intelligencia (AI) az ún. mély neuronhálók (DNN) 70 éve ígért és 10 éve bekövetkezett, immáron nagyon gyors fejlődése miatt rendkívül erős eszközzé vált. Az előadás röviden áttekinti a DNN fejlődését, a kritikus pontokat. Pragmatikus definíciót ad a kreativitásra és az intelligenciára. Keresi a megoldást arra, hogy a definíció segítségével kikerülhessük azt, hogy a DNN-ek becsaphatóak, erre példát is mutat. Saját alkalmazásokat mutat be: demonstrálja, hogy ma egy kis csapat is nagyon sokra képes ezen a területen. Az előadás kitekint a mély hálók Big Data elemzési lehetőségeire, beleértve a hálózatok elemzését is, ami nemrégiben – és egészen hirtelen – a mesterséges intelligencia felhasználásának gyorsan bővülő területe lett. A következtetések levonása, kérdések, kommentárok megfogalmazása már a hallgatóság feladata.

 

A szeminárium  ideje: 2017. február 27. 10 óra
A szeminárium helye: MTA Kutatóház, 1112 Budapest, Budaörsi út 45. 804-es tárgyalóterem

Economics with policy - international seminar series organized by the Centre for Economic and Regional Studies

A monthly event, it features the presentation of an academic paper and a shortdiscussion. In this seminar, papers will be presented on diverse topics from international trade, regional development, competition, game theory to labor markets or education. A one hour presentation will be followed by a moderated policy discussion where the author and the moderator will discuss the policy relevant conclusions and potential applications in the European Union and Hungary.

„Vándorszeminárium” a KRTK három intézetének közös szervezésében - 2016. április 18.

A KRTK három intézetének közös szervezésében működő „vándorszeminárium” sorozat előadásain eltérő perspektívából, eltérő elemzési módszerekkel és eltérő diszciplínák keretei között vizsgálunk azonos vagy egymáshoz szorosan kapcsolódó jelenségeket. A mostani alkalom témája a migráció, helyszíne ezúttal Pécs.

DTI 70 jubileumi konferencia

2013. június 27-28. Pécs

Kiemelt híreink

KRTK Hírlevél 2017/I. negyedév

KRTK Hírlevél 2017/I. negyedév Fókuszban: A tanárok szerepe a tanulók teljesítményében, KRTK Vándorszeminárium: Mesterséges intelligencia, Kutatási beszámoló: Az adózói magatartás különféle magyarázatai, Bemutatkozik az RKI Dunántúli Tudományos Intézete, Hírek, kitüntetések, Könyvismertetés, Eseménynapló: január-április, Válogatás friss publikációinkból, Programajánló

Elhunyt Gadócziné Fekete Éva

Elhunyt Gadócziné Fekete Éva 2017. április 24-én elhunyt Prof. dr. G. Fekete Éva, az MTA Regionális Kutatások Központja Észak-Magyarországi Osztályának egykori vezetője, a Miskolci Egyetem professzora, az MTA Regionális Tudományok Bizottságának és a Magyar Regionális Tudományi Társaság elnökségének aktív tagja, a hazai vidékfejlesztési kutatás nagy tiszteletű, elismert művelője, fejlesztője. Gyászoljuk kollégánkat, kutató és professzor társunkat!

Newsletter 1/2017

Newsletter 1/2017 January - March 2017

További híreink »