Események

MTA KRTK RKI - Szeminárium

Esemény kezdete: 2017.02.02. 14:00
Esemény vége: 2017.02.02. 16:00
Hely: MTA KRTK RKI DTO Tanácsterem (Pécs, Papnövelde u. 22.)

Leírás:

Kedves Kollégák,
 
Idén is folytatódik a tavalyi évben megkezdett szeminárium sorozatunk, amelynek keretében egyrészt az MTA KRTK Regionális Kutatások Intézetének pécsi osztályán dolgozó kollégák kutatási eredményeit vitatjuk meg, másrészt pedig vendégelőadók prezentálásában érdekes szakmai témák kerülnek a fókuszba. A 2017-es év első szemináriumi alkalma is egy ilyen vendégelőadás lesz, amelyre várunk minden érdeklődőt:
 
Once in a lifetime opportunity?
Egy brit atomerőmű megaberuházás és a többszintű kormányzás átalakulása

Előadó: Fabók Márton PhD, University of Liverpool

Az előadás absztraktja
A Wylfa Newydd atomerőmű tervezett építése egy 14 milliárd angol font (5000 milliárd forint) értékű beruházás. Doktori kutatásom során ezt projektet vizsgáltam az észak-walesi Anglesey szigetén egy többléptékű etnográfia (multi-scalar ethnography) keretében, vagyis a jelenleg tervezés alatt lévő projektet a kormányzás különböző szintjein tanulmányozva. Egy ilyen megaberuházás nem csupán a környező helyi és megyei önkormányzatok szerepkörét formálja át gyökeresen, hanem egyszersmind kísérleti terepet kínál a közszféra új működési és együttműködési módjainak kialakítására is. 
Hogyan néz ki egy megaberuházás földrajza? Miként jelenik meg a kormányzás egyes szintjein, a helyi falusi tanácsoktól kezdve egészen a nemzetállami és EU-s szintekig? Hogyan alakul át a például megyei önkormányzat működése a beruházás igényei szerint a hagyományos hatósági-szolgáltatói funkciók rovására? Hogyan tanul meg egy minisztérium befektetői szemmel gondolkozni? Összességében a kormányzás milyen új módjai kísérleteződnek ki egy, a köz- és vállalati szférán keresztülnyúló együttműködés keretében?

Economics with policy - International seminar

Esemény kezdete: 2017.02.02. 14:00
Esemény vége: 2017.02.02. 16:00
Hely: Budapest XI., Budaörsi út 45. VIII/807. (conference room)

Leírás:

2 Feb 2017 - 2 pm
Paloma Lopez-Garcia /European Central Bank/
Is corruption efficiency-enhancing?
A case study of nine Central and Eastern European countries

Economics with policy - international seminar series organized by the Centre for Economic and Regional Studies

A monthly event, it features the presentation of an academic paper and a shortdiscussion. In this seminar, papers will be presented on diverse topics from international trade, regional development, competition, game theory to labor markets or education. A one hour presentation will be followed by a moderated policy discussion where the author and the moderator will discuss the policy relevant conclusions and potential applications in the European Union and Hungary.

„Vándorszeminárium” a KRTK három intézetének közös szervezésében - 2016. április 18.

A KRTK három intézetének közös szervezésében működő „vándorszeminárium” sorozat előadásain eltérő perspektívából, eltérő elemzési módszerekkel és eltérő diszciplínák keretei között vizsgálunk azonos vagy egymáshoz szorosan kapcsolódó jelenségeket. A mostani alkalom témája a migráció, helyszíne ezúttal Pécs.

DTI 70 jubileumi konferencia

2013. június 27-28. Pécs

Kiemelt híreink

KRTK Hírlevél 2017/I. negyedév

KRTK Hírlevél 2017/I. negyedév Fókuszban: A tanárok szerepe a tanulók teljesítményében, KRTK Vándorszeminárium: Mesterséges intelligencia, Kutatási beszámoló: Az adózói magatartás különféle magyarázatai, Bemutatkozik az RKI Dunántúli Tudományos Intézete, Hírek, kitüntetések, Könyvismertetés, Eseménynapló: január-április, Válogatás friss publikációinkból, Programajánló

Elhunyt Gadócziné Fekete Éva

Elhunyt Gadócziné Fekete Éva 2017. április 24-én elhunyt Prof. dr. G. Fekete Éva, az MTA Regionális Kutatások Központja Észak-Magyarországi Osztályának egykori vezetője, a Miskolci Egyetem professzora, az MTA Regionális Tudományok Bizottságának és a Magyar Regionális Tudományi Társaság elnökségének aktív tagja, a hazai vidékfejlesztési kutatás nagy tiszteletű, elismert művelője, fejlesztője. Gyászoljuk kollégánkat, kutató és professzor társunkat!

Newsletter 1/2017

Newsletter 1/2017 January - March 2017

További híreink »